Użytkowników online: 6
kulinaria
« Powrót  

Bigos świąteczny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 11
czas(z pieczeniem/smażeniem): 210 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 1,5 kilogramów
kapusta biała 0,5 sztuk
mięso wieprzowe 500 gramów
kiełbasa 500 gramów
olej według uznania
cebula 2 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
grzyby suszone 100 gramów
śliwki wędzone 100 gramów
ziele angielskie według uznania
jalowiec według uznania
wino wytrawne czewone 0,5 szklanek
papryka mielona według uznania
rozmaryn według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte grzyby namoczyć. Kapustę swieżą poszatkować, a koszoną odcisnąć, włożyć do rondla ze śliwkami i przyprawami. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły i dusić na wolnym ogniu 60 minut. Umyte, osuszone mięso pokroić, a oczyszczoną cebulę posiekać. Przesmażyć na oleju i dodać do kapusty. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojona kiełbasę i wino. Dusić jeszcze 15 minut. Odstawić. Bigos będzie lepszy, jeśli przez 2-3 kolejne dni będzie się go dusić po 15 minut.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER