Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Bigos staropolski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 220 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta kwaszona 2,5 kilogramów
wieprzowina pieczona 500 gramów
wołowina pieczona 500 gramów
dziczyzna pieczona 500 gramów
kiełbasa 400 gramów
boczek wędzony 250 gramów
rosół 1 szklanek
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 100 gramów
śliwki suszone wędzone 20 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
jagody jałowca 4 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 12 ziarna
wino czewrone 0,75 s szklanek
liść laurowy 1 sztuk
goździki 2 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Pokrojoną kapustę zalać rosołem oraz sosami z pieczeni i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Umyte grzyby namoczone w zimnej wodzie ugotować, osaczyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.
Mięso pieczone oraz boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Boczek z kiełbasą przesmażyć. Oczyszczoną posiekana cebule przesmażyć na smalcu. Śliwki pokroić w paski.
Do kapusty partiami dodawać cebule, grzyby z wywarem, mięso oraz wędliny i dusić. Dodać śliwki, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, oraz goździki, wlać wino i dusić jeszcze 60 minut, często mieszając. Ewentualnie dosolić do smaku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Kaka

Data: 2011-03-13

Mmmm... pycha :).

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER