Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Naleśniki a la Gundel II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
jajka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
woda gazowana 90 mililitrów
cukier 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
olejek waniliowy według uznania
sól 1 szczypta
olej według uznania
orzechy włoskie 200 gramów
rodzynki 100 gramów
migdały 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
cukier puder 0,5 szklanek
Cynamon 1 szczypta
śmietana 1 szklanek
rum 1 kostek
mleko 0,75 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
czekolada gorzka 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 0,5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
spirytus 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: roztrzepać jajka z mlekiem, dodać przesiana make, sól, łyżeczkę cukru, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ubijając, wlać tyle wody, aby ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Odstawić na 30 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć dość cienkie naleśniki.
Farsz: rodzynki oraz kandyzowana skórkę pomarańczową poprzedniego dnia namoczyć w rumie. Osączyć, rum zachować. Sparzone migdały obrać ze skórki i grubo posiekać. Orzechy pokroić na kawałki. Śmietanę podgrzać z cukrem pudrem. do śmietanki dodać orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić i dolać rum z moczenia rodzynek, dobrze wymieszać. Gdyby farsz był zbyt gęsty, dodać nieco więcej śmietany.
Masę równomiernie rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zwinąć je w rulony.
Sos: mleko zagotować z rozciętą wanilią, łyżka masła i 2 łyżkami cukru. Połamana czekoladę rozpuścić z odrobina wody. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać kakao i 2 łyżki odłożonego mleka. Masę wlać do mleka z wanilią i podgrzać. Cienkim strumieniem dolewając czekoladę, ubijając. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać mleko. Gorącym sosem polać ciepłe naleśniki, skropić spirytusem i zapalić. Podawać płonące.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER