Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Risotto z borowikami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
rosół drobiowy 1 litrów
masło 1 łyżek stołowych
parmezan 100 gramów
Borowiki 500 gramów
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Oczyszczone świeże borowiki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używamy suszonych grzybów (80g), to należy namoczyć je w ciepłej wodzie, pokroić w plasterki, ugotować w rosole (który potem będzie systematycznie dolewany do gotującego się ryżu), odcedzić.
Cebule oraz czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby i smażyć do momentu, aż płyn odparuje. Wsypać suchy ryz i smażyć chwilę, mieszając, aż ziarenka ryżu wchłoną tłuszcz i staną się lekko szkliste. Wlać wino, odparować i stopniowo dodawać po łyżce gorącego rosołu. Gotować na średnim ogniu 20 minut, mieszając, aby ryz nie przywarł do dna. Nie przykrywać.
Gdy risotto nabierze kremowej konsystencji patelnie zdjąć z ognia. Potrawę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na końcu włożyć masło i wsypać starty parmezan. Wymieszać i lekko podgrzać. Posypać posiekaną natką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER