Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Suflet serowy II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 3 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
ser gruyere 100 gramów
parmezan 3 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz Cayenne według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Masło stopić w rondlu, dodać przesiana mąkę, mieszając, smażyć do chwili, aż mąką się spieni, ale nie zrumieni. Po 3 minutach dodać ciepłe mleko. Podgrzewając, ubijać wszystko trzepaczka, aż powstanie gęsty beszamel. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Dodać grubo starty ser gruyere oraz łyżeczkę utartego parmezanu. Mieszać, aż sery się roztopią. Odstawić na kilka minut, by sos nieco ostygł. Do masy serowej dodać po jednym żółtku, za każdym razem dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem oraz gałka i ew. posolić.
Białka ubić ze szczyp[ta soli. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do żaroodpornego naczynia o poj. 1 litr, wysmarowanego masłem i wysypanego mąką. Posypać resztą startego parmezanu i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER