Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Spaghetti alla carbonara

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
spaghetti 400 gramów
boczek wędzony 150 gramów
oliwa 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
jajka 4 sztuk
parmezan 50 gramów
śmietana 0,5 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Boczek pokroić w słupki i wytopić na suchej patelni lub na oliwie, a pod koniec smażenia dołożyć czosnek.
Jajka roztrzepać ze śmietana oraz tartym parmezanem, doprawić sola oraz pieprzem. Dodać stopiony boczek i dobrze wymieszać.
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić, osaczyć i włożyć z powrotem do gorącego naczynia. Wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Mieszając energicznie podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Rozłożyć na talerze, ew. posypać natka oraz pieprzem. Część tartego sera warto podawać w oddzielnej miseczce, tak aby każdy mógł posypać sobie makaron zgodnie z własnymi upodobaniami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER