Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Klasyczne tiramisu na 6 porcji

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śmietana kremowa 250 gramów
serek mascarpone 250 gramów
napar mocnej kawy 3 szklanek
likier amaretto 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
paluszki biszkoptowe duże 16 sztuk
kakao 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ze szczyptą cukru ubić schłodzoną śmietanę. Z pozostałym cukrem ubić nad parą żółtka na gęsty, jasny krem. Wlać połowę likieru, dodać serek oraz ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna piane i ostrożnie połączyć z kremem. resztę likieru wymieszać z zimnym naparem kawy. połowę biszkoptów kolejno szybko zanurzać w mieszance kawowej, lekko osaczyć i układać wzdłuż, pojedynczo na dnie płaskiego głębokiego naczynia. Biszkopty posmarować połową kremu. Podobnie nasączyć pozostałe biszkopty i ułożyć z nich drugą warstwę. Przykryć ja pozostałym kremem i wygładzić powierzchnię. Całość oprószyć przez sito gruba warstwą ciemnego kakao. Deser szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na 4 godziny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER