Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Naleśniki a la Gundel

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mleko 200 mililitrów
cukier 1 łyżek deserowych
mąka 1,5 szklanek
sól 1 szczypta
masło według uznania
śmietana 200 mililitrów
orzechy włoskie mielone 200 gramów
rodzynki 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
rum 2 łyżek stołowych
skórka z pomarańczy -otarta 0,5 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
mleko 200 mililitrów
żółtka 3 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: zmiksować jajka z przesiana mąką, mlekiem, łyżeczka cukru i szczyptą soli. Odstawić na 60 minut. Przed smażeniem wlać do ciasta szklankę gazowanej wody mineralnej i dobrze wymieszać. Na natłuszczonej masłem patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie: zagotować śmietanę, dodać mielone orzechy, posiekane rodzynki, pół szklanki cukru, 2 łyżki rumu oraz skórkę z pomarańczy i gotować jeszcze minutę. Na każdy naleśnik nałożyć po łyżce nadzienia i złożyć w trójkąt.
Sos: połamana czekoladę rozpuścić w podgrzanym mleku. Zdjąć z ognia i dodać kolejno żółtka, kakao, łyżkę masła rozpuszczonego, 2 łyżki cukru i 2 łyżki rumu. Wymieszać na gładką masę (we. rozrobić w niewielkiej ilości mleka).
Naleśniki podawać polane gorącym sosem czekoladowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER