Użytkowników online: 47
kulinaria
« Powrót  

Galaretka jabłkowa z miętą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 0,5 kilogramów
limonka 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
mięta 4 gałązki

Wykonanie:

Umyte jabłka, razem z gniazdami nasiennymi, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zalać letnia wodą, aby owoce były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się całkowicie rozgotują. Sok przecedzić przez sito wyłożone gazą ( miazgi nie naciskać). Odsączony sok jabłkowy zagrzać i rozpuścić w nim cukier. Dodać sparzone i pokrojone w plasterki limonki. Gotować dalej na małym ogniu do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerzyk będzie tak gęsta, że się nie rozpłynie. Gorącą, gotową, galaretkę wlewać razem z plasterkami limonek do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć po opłukanej, osuszonej gałązce mięty i szczelnie zamknąć.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER