Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pieczone ziemniaki z sosami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1,2 kilogramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
ocet winny 3 łyżek stołowych
musztarda ziarnista 3 łyżek deserowych
oliwa 7 łyżek stołowych
szczypiorek według uznania
koperek według uznania
natka piertruszki według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
grzyby marynowane 30 gramów
jajka 2 sztuk
majonez 3 łyżek stołowych
jogurt naturalny 150 gramów
musztarda 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
szczypiorek według uznania
przecier pomidorowy 5 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
papryczka chili 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
rozmaryn 0.5 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta

Wykonanie:

Sos ziołowy: Oczyszczona cebule posiekać, a czosnek zmiażdżyć i wymieszać z octem, musztardą, posiekanymi ziołami oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i cukrem. Stale mieszając, dolać oliwę.
Sos tatarski: ugotowane na twardo jajka, obrać i grubo posiekać. Osączone grzyby lub kapary pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkami, kaparami i szczypiorkiem.
Sos pomidorowy z chili: oczyszczone 2 cebule i papryczki pokroić w drobną kostkę, a 3 ząbki czosnku zmiażdżyć. Wszystkie składniki podsmażyć na oleju i wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola, cynamonem, miodem i rozmarynem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Sosy rozlać do miseczek.
Wyszorowane ziemniaki zawinąć w wysmarowana tłuszczem folię, posolić i upiec. Wyjąć z folii, przekroić na krzyż, wierzch polać sosem. Jeść łyżeczką, wybierając miąższ.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER