Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Czekoladowe tiramisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 300 gramów
żółtka 4 sztuk
czekolada mleczna 100 gramów
mleko 250 mililitrów
cukier puder 125 gramów
kakao 40 gramów
kawa instant 3 łyżek stołowych
likier kakaowy 8 łyżek stołowych
biszkopt kakaowy (gotowy) 400 gramów
listki melisy według uznania

Wykonanie:

Zagotować mleko z 50g cukru pudru i ostudzić. Wymieszać kakao, kawę oraz likier na jednolitą masę, dodać do mleka i odstawić.
75g czekolady zetrzeć na tarce. Utrzeć żółtka z 75g cukrem pudrem, dodać ser i starta czekoladę oraz 9 łyżek mleka z dodatkami.
Biszkopt przekroić na 3 placki. Jeden placek włożyć do okrągłego naczynia, po nakłuwać i skropić kakaowym mlekiem, na wierzch nałożyć 1/3 kremu. Tak samo przełożyć pozostałe placki. Wierzch skropić 2 łyżkami kakaowego mleka i posypać reszta startej czekolady. Deser wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER