Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pieczony schab z mandarynkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 170 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1800 gramów
woda 1 szklanek
mandarynki 4 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
miód 1 łyżek stołowych
likier pomarańczowy 20 mililitrów
laska cynamonu 0,5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
płatki migdałowe według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na brązowo, na patelni bez tłuszczu. Podlać wodą. Mięso z wywarem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 2 godziny w 170 stopniach, stale podlewając małymi ilościami wody.
Upieczone mięso zawinąć w folię aluminiową. Sos spod pieczeni przecedzić, wymieszać z likierem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać cynamon i obłożyć plasterkami mandarynek i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Mięso pokroić w plastry, poprzekładać plasterkami mandarynek, polać sosem i udekorować płatkami migdałowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER