Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Ciasto migdałowe z syropem pomarańczowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
migdały 100 gramów
mąka 200 gramów
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 150 gramów
jajka 3 sztuk
jogurt naturalny 250 mililitrów
olej z pestek winogron 150 mililitrów
woda 100 mililitrów
cukier puder 150 gramów
pomarańcza 1 sztuk
kora cynamonu - kawałek 1 sztuk

Wykonanie:

Blanszowane migdały zmielić i wymieszać z przesiana mąką, sodą, proszkiem i cukrem. Wymieszane jajka połączyć z jogurtem i olejem, dodać do mąki i wymieszać. Ciasto przelać do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W rondelku wymieszać wodę z sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, skórką otartą z wyszorowanej pomarańczy oraz kawałkiem cynamonu i gotować 8 minut na średnim ogniu, wystudzić.
Upieczone i przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki, a przed podaniem polać syropem z pomarańczy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER