Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Gołąbki orientalne

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta pekińska 1 sztuk
mięso mielone drobiowe 500 gramów
serca drobiowe 100 gramów
wątróbki drobiowe 100 gramów
słonina 50 gramów
dymka 1 pęczek
imbir 1 łyżek deserowych
bułka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
bulion 1 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyta kapustę włożyć do garnka z wrzącą posoloną wodą, dodać łyżeczkę masła, połowę mielonego imbiru. Gotować kilka minut, odcedzić, przelać zimną wodą i rozdzielić liście. Drobniutko pokrojona słoninę stopić na rozgrzanej patelni, zeszklić pokrojoną dymkę, wymieszać z mielonym mięsem i smażyć 3 minuty. Wlać połowę wina, mieszając, odparować i zdjąć z ognia. Serca oraz wątróbki posiekać i połączyć z namoczona w mleku i odciśnięta bułka, przesmażonym mięsem, wbić jajka, dodać resztę imbiru. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyrobiony farsz rozsmarować na liściach kapusty. Zwinąć gołąbki i spiąć je wykałaczkami lub owinąć nitka. Ułożyć w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać gorącym bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Pod koniec zapiekania wlać śmietanę wymieszaną z pozostałym winem i potrząsnąć rondlem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER