Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane faszerowane ziemniaki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 10 sztuk
pomidory 4 sztuk
listki bazylii 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 200 mililitrów
żółtka 2 sztuk
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
ser żółty 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wyszorowane spore ziemniaki ugotowanych w łupinach. Z każdego odciąć gorę i wydrążyć, ze środka, trochę miąższu. Sparzone, obrane ze skórki pomidory posiekać, osączyć na sitku i wymieszać z posiekana bazylią oraz z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Farszem napełnić wgłębienia w ziemniakach. Nadziane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem przyrządzonym z jogurtu zmiksowanego z żółtkami oraz ząbkiem czosnku i doprawionego sokiem z cytryny oraz pieprzem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 30 minut w 170 stopniach.

Uwagi:

Listki bazylii można zastąpić łyżką pesto.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER