Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Opieńki marynowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
opieńki 1 kilogramów
sól 1.5 łyżek stołowych
ocet 1 szklanek
liście laurowe 1 sztuk
pieprz według uznania
Cynamon według uznania
goździk 1 sztuk
koperek 3 sztuk

Wykonanie:

Większe kapelusze przekroić wzdłuż i w poprzek, mniejsze pozostawić w całości i ugotować z dodatkiem octu i soli w małej ilości wody (około 1 szklanki). Zebrać z wierzchu powstałe szumowiny. Dodać liść laurowy oraz pozostałe przyprawy i ciągle mieszając gotować jeszcze przez 20 minut. Kiedy grzyby zaczną opadać na dno garnka, zdjąć je z ognia. Ostudzić, włożyć koperek, przelać całość do kamionkowego lub szklanego naczynia i zakryć celofanem albo pergaminem. Przechowywać w chłodnym miejscu. Marynowane opieńki stanowią wspaniały dodatek do sałatek.

Uwagi:

Koperek w gałązce


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: amper

Data: 2012-01-01

Cyt. "Autor: aa Data: 2011-10-24 a woda??nie ma w tym przepisie wody???" Przecież pisze wyraźnie: na jeden kg grzybów około 1 szklanki. Bardzo dobry przepis. Dziękuję, pozdrawiam smakoszy :-)

Autor: aa

Data: 2011-10-24

a woda??nie ma w tym przepisie wody???

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER