Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Golonka wieprzowa z sosem jabłkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonka wieprzowa z kością 4 sztuk
por 1 sztuk
jabłka 4 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
żubrówka 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 kostek
oliwa 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
natka piertruszki 1 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
pieprz cytrynowy według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczonym, małym golonką zdjąć skórę i zawinąć nicią kuchenną. Zalać wrzącą wodą, dodać pokruszoną kostkę bulionową, ziele angielskie, listki laurowe oraz czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu 55 minut. Oczyszczona białą część pora posiekać, a obrane jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Por podsmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać jabłka, podlać winem, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą. Przykryć i dusić na małym ogniu 6 minut tak, aby jabłka nie rozgotowały się całkiem. Golonki wyjąć, ostudzić, zdjąć nić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i skropić żubrówką. Przykryć sosem jabłkowym. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach. Posypać posiekaną natką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER