Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chłodnik botwinkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cielęcina 500 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
botwinka 2 porcja
koperek 2 pęczek
byraki czerwone 2 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
ogórek zielony 1 sztuk
kefir 1 litrów
jajka 4 sztuk

Wykonanie:

Umyte mięso i oczyszczona włoszczyznę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Oczyszczoną botwinkę pokroić z łodygami i liśćmi, i gotować w osobnym garnku w malej ilości wody. Jeśli botwina jest młoda, najpierw ugotować 1,5 szklanki wywaru z buraków, a w nim botwinę. Zdjąć z ognia, zakwasić sokiem z cytryny. Kefir przelać do szklanej salaterki, wymieszać z wystudzoną botwinką, szklanka rosołu, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodać mięso pokrojone w kostkę, obrany ogórek pokrojony w paski lub kostkę. Zupę posolić i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami na twardo.

Uwagi:

Kefir można zastąpić jogurtem, zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Gotowaną cielęcinę można zastąpić pieczoną oraz dodać 10 szyjek rakowych.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER