Użytkowników online: 6
kulinaria
« Powrót  

Babka benedyktyńska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
cukier 250 gramów
mąka tortowa 250 gramów
korzenie mielone 1 łyżek deserowych
szafran 1 szczypta
spirytus 25 mililitrów

Wykonanie:

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone przyprawy i szafran namoczony wcześniej w spirytusie. Z białek ubić lśniącą i sztywna pianę. Do masy żółtkowej dodawać na zmianę po łyżce mąki i piany, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąka formy z kominkiem. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach. Ostudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Korzenie mielone: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER