Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Buraki kiszone

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki 2 kilogramów
sól według uznania
chleb żytni według uznania
kolendra według uznania
gorczyca według uznania
koper z nasionami 1 sztuk
czosnek według uznania

Wykonanie:

Buraki umyć, oczyścić, pokroić w dość duże plastry i włożyć do glinianego garnka lub słoja. Dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru z nasionami. Można też dodać kilka nasion gorczycy i kolendry oraz skórkę z razowego, żytniego chleba, którą należy wyjąc po rozpoczęciu fermentacji. Zalać całość dobrą wodą źródlaną lub oligoceńską, obciążyć buraki kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu. Naczynie przykryć, aby się nie zakurzyło i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Buraki można użyć do sałatek lub jako przekąska. Barszcz z kiszenia można zagotować, dodać łyżkę oliwy i przyprawić solą, pieprzem, kminkiem lub czosnkiem.

Uwagi:

Chleb żytni - skórka

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: adam

Data: 2012-04-10

sok z buraka kiszonego jest elixierem zycia,bogaty(!)w witaminy i mineraly pozwalal ubogim przetrwac zimy(czas glodowania)

Autor: didikol

Data: 2010-08-29

Sprobuje zrobic !!! Juz duzo pozytywnego na temat tego przepisu slyszalem !!! Przepis znany jest tylko na Podkarpaciu. Gdzie indziej w PL absolutnie nieznany !!! Pozdrawiam wszystkich ktorzy to czytaja !!! didikol

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

no moze, choc nie jestem przekonana

Autor: Floress

Data: 2008-12-27

może i dobre

Autor: Iza

Data: 2008-09-22

błąd został poprawiony, Dziękujemy

Autor: ewa

Data: 2008-09-22

przepis ściągnięty z kuchni polskiej,może i fajny.mam tylko pytanie:jak z 2kg budyniu czekoladowego[podane w recepturze]zrobić buraczki?hm...

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER