Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Świąteczny faszerowany indyk

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mięso mielone 500 gramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
pieczarki 5 sztuk
pory 0,5 sztuk
jabłka 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
papryka 1 sztuk
olej 50 mililitrów
masło 100 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
bułka tarta 100 gramów

Wykonanie:

Umytego, osuszonego indyka natrzeć solą oraz pieprzem. Oczyszczone wszystkie warzywa drobno pokroić i wymieszać z mięsem oraz olejem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dodać bułkę tartą. Masą wypełnić indyka i zszyć go lub spiąć wykałaczkami. Indyka ułożyć w brytfance i polać stopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut na każdy kilogram masy indyka. Co kilkanaście minut polewać go wytwarzającym się sosem. Podawać z ziemniakami lub kopytkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER