Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Tort ambasador

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 1 szklanek
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
kisiel cytrynowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 400 gramów
cukier 1,5 szklanek
żółtka 7 sztuk
kakao 3 łyżek stołowych
mleko 750 mililitrów
budyń waniliowy 2 sztuk
brzoskwiniw konserwowe 1 puszka
czekolada gorzka 50 gramów

Wykonanie:

Ciasto: 6 jajek ubić ze szklanką cukru, delikatnie połączyć z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz z kisielem. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy i wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Masa: utrzeć żółtka z proszkiem budyniowym i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masło zmiksować z masą waniliową. Zetrzeć czekoladę. Osączyć brzoskwinie, syrop zachować.
Krem podzielić na 2 części: do jednej dodać kakao i startą czekoladę, do drugiej - pokrojone brzoskwinie.
Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki, nasączyć syropem, przełożyć kremami. Udekorować cząstkami brzoskwiń i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER