Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Mazurek - Orzechowy kajmakowiec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
porcja kruchego ciasta 1 sztuk
cukier 0,5 kilogramów
śmietana kremowa 0,5 litrów
orzechy laskowe mielone 0,5 kilogramów
kajmak według uznania
marcepan według uznania
orzechy według uznania
rodzynki według uznania
płatki migdałowe według uznania
czekoladki według uznania

Wykonanie:

Wylepić ciastem natłuszczoną formę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć ciasto i lekko przestudzić.
Zwilżyć cukier 4-5 łyżkami wody. Pozostawić na ogniu, a gdy lekko zbrązowieje, wlać śmietanę. Całość podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać orzechy mielone i wymieszać. Gdy masa przestygnie posmarować nią ciasto. Wierzch mazurka ozdobić kajmakiem, wałeczkami z marcepanu i innymi elementami dekoracji.

Uwagi:

Przepis na kruche ciasto jest podany pod nazwą: Kruche ciasto na mazurek.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER