Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Placki ziemniaczane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 8 sztuk
cebula 2 sztuk
jajka 2 sztuk
mąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Duże ziemniaki oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli wody jest za dużo, to trochę odlać. Oczyszczona cebule posiekać i udusić na odrobinie oleju, posypać szczypta cukru.
Do startych ziemniaków wbić jajko i jedno żółtko, dodać cebulkę i łyżką dobrze wymieszać. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka, dodać mąkę ziemniaczaną.
Porcje masy ziemniaczanej kłaść łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na chrupko z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać posypane cukrem lub polane gęsta śmietaną. Można tez podawać polane sosem grzybowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER