Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Słodkie racuchy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twaróg 200 gramów
mleko 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
mąka 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
olej według uznania
konfitura wiśniowa według uznania
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Do żółtek dodać pokruszony twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz mleko. Całość zmiksować na jednolitą gładka masę. Wymieszać z mąką. Białka ubić ze szczypta soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto nabierać łyżką i układać na rozgrzany w głębokiej patelni olej, formując małe racuszki. Smażyć je na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony - po ok. 2 minuty. Racuszki osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i trzymać w cieple. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą. Można tez podawać z sosem czekoladowym albo każdy racuszek posmarować Nutellą. Racuchy podawane dorosłym można polać odrobina ajerkoniaku lub malibu o smaku tiramisu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER