Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Strudel serowy z makiem i wiśniami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
sól 1 szczypta
olej 3 łyżek stołowych
wiśnie 300 gramów
ser mielony 500 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
masa makowa 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
bita śmietana według uznania
listki melisy według uznania

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej mąki, żółtka, soli, 2 łyżek oleju i pół szklanki letniej wody zagnieść gładkie ciasto. Posmarować reszta oleju i odstawić na 60 minut.
Wiśnie wydrylować. Jajka ubić z cukrem i połączyć z serem, proszkiem budyniowym oraz masą makową.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Ułożyć na dużej ścierce, pod spód wsunąć odwróconą do góry dnem miseczkę. Ostrożnie rozciągać ciasto rękami, zaczynając od środka, powinno być jak najcieńsze. Miseczkę wyjąć, a ciasto posmarować stopionym masłem i posypać bułka tartą. Rozsmarować serowo-makowe nadzienie, rozłożyć wiśnie i zwinąć. Strudel ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, wystudzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietana oraz listkami melisy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER