Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Mielone pod beszamelem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone mieszane 750 gramów
szalotki 2 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 3 szklanek
jajka 3 sztuk
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
natka piertruszki 2 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
mąka 4 łyżek stołowych
ser żółty 150 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone szalotki drobno posiekać. W letniej wodzie namoczyć bułki. Pokrojony w drobna kostkę boczek usmażyć na łyżce oleju, dodać szalotki i zeszklić, wymieszać z łyżką posiekanej natki pietruszki i ostudzić.
Do mięsa dodać odciśnięte bułki, jajko oraz boczek, przyprawić sola oraz pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 12 kotlecików. Każdy nadziać pomidorkiem i szybko usmażyć na pozostałym oleju.
Do rozpuszczonego w garnku masła dodać mąkę, lekko podsmażyć, wymieszać z zimnym mlekiem, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, ubić z polową startego sera i 2 jajkami.
W natłuszczonej formie ułożyć kotleciki, polać sosem i posypać reszta startego sera. Piec 30 minut w 200 stopniach, aż sos się zetnie i zrobi lekko brązowy. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER