Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Racuchy drożdżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznania
olej według uznania

Wykonanie:

Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 15 minut. Wlać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać odrobinę mleka, a jak za rzadkie, to należy dosypać trochę mąki. Odstawić na 60 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy z obu stron na zloty kolor (przed każdym nabraniem ciasta namoczyć łyżkę w zimnej wodzie). Racuchy podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można podawać także z konfiturą lub udekorowane bita śmietana i czekoladą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER